Pages

Saturday, December 3, 2011

jangan mudah putus asa, bersabarlah dan terus berdoa


Alhamdulillah, baru-baru ni ada terbaca satu artikel yang betul-betul menyentuh jiwa kat salah satu blog sahabat. Rasanya elok juga sekiranya dapat dikongsikan di sini. Moga kalian memperoleh kesedaran dan iktibar daripada kisah tersebut, insyaAllah.

Di sebuah kampung pedalaman Tanah Jawa, ada seorang perempuan tua yang sangat kuat beribadat. Rutin hariannya ialah membuat tempe hasil air tangannya sendiri & menjualnya di pasar. Ia merupakan satu-satunya mata pencarian untuk menyara hidupnya.

Pada suatu pagi, seperti biasa ketika beliau sedang bersiap-siap untuk pergi menjual tempenya, tiba-tiba beliau tersedar tempenya yang dihasilkan daripada kacang soya masih belum menjadi. Kebiasaannya, tempe beliau akan menjadi sebelum bertolak. Diperiksanya beberapa bungkusan yg lain. Ternyata, memang kesemuanya masih belum menjadi.

Perempuan tua itu berasa amat sedih kerana tempe yang masih belum menjadi pastinya tidak akan laku dan tiadalah rezekinya pada hari itu. Dengan perasaan yang sedih, beliau yang memang kuat beribadah teringat bahawa Allah SWT berkuasa melakukan perkara-perkara yang mustahil. Lalu beliau terus mengangkat kedua tangannya sambil berdoa:

"Ya Allah, aku memohon kepadaMu agar kacang soya ini menjadi tempe. Amin"

Begitulah doa ringkas yang dipanjatkan dengan sepenuh hatinya. Beliau sangat yakin bahawa Allah pasti mengkabulkan doanya. Dengan tenang, perempuan tua itu menekan-nekan bungkusan bakal tempe itu menggunakan hujung jarinya dan beliau pun membuka sedikit bungkusan itu untuk menyaksikan keajaiban kacang soya itu menjadi tempe.

Namun, beliau termenung seketika kerana kacang soya itu masih tetap kacang soya. Beliau masih tidak putus asa, sebaliknya berfikir mungkin doanya masih belum dikabulkan. Maka beliau pun mengangkat kedua tangannya semula dan berdoa lagi.

"Ya Allah, aku tahu bahawa tiada yg mustahil bagiMu. Bantulah aku supaya hari ini aku dapat menjual tempe kerana inilah mata pencarianku. Aku mohon agar jadikanlah kacang soyaku ini menjadi tempe, Amin".

Dengan penuh harapan dan debaran beliau sekali lagi membuka sedikit bungkusan itu. Apakah yg terjadi? Beliau termangu dan hairan apabila tempenya masih tetap begitu.

Hari pula semakin meninggi. Sudah tentu pasar mula didatangi ramai orang. Beliau tetap tidak kecewa atas doanya yg belum termakbul. Walau bagaimanapun kerana keyakinannya yang sangat tinggi, beliau bercadang untuk tetap pergi ke pasar membawa barang jualannya itu.

Perempuan tua itu bertawakal kepada Allah SWT dan meneruskan perjalanannya menuju ke pasar sambil berdoa dengan harapan apabila sampai di pasar kesemua tempenya akan menjadi.

Beliau berfikir mungkin keajaiban Allah SWT akan terjadi semasa perjalanannya ke pasar. Sebelum keluar dari rumah, dia sempat mengangkat kedua tangannya utk berdoa.

"Ya Allah, aku percaya, Engkau akan mengkabulkan doaku. Sementara aku berjalan menuju ke pasar, Engkau kurniakanlah keajaiban ini buatku, jadikanlah tempe ini. Amin".

Lalu beliau pun berangkat. Di sepanjang perjalanan beliau tetap tidak lupa membaca doa di dalam hatinya.

Sesampai sahaja di pasar, segera beliau meletakkan barang-barangnya. Hatinya benar-benar yakin yang tempenya sekarang mesti sudah menjadi. Dengan hati yg berdebar-debar, beliau pun membuka bakulnya dan menekan-nekan setiap bungkusan tempe yang ada.

Perlahan-lahan beliau membuka sedikit daun pembungkusnya dan melihat isinya. Apa yg terjadi? Tempenya masih belum menjadi. Beliau muram seketika lalu menarik nafas dalam-dalam. Dalam hatinya sudah mula merasa sedikit kecewa dan putus asa kepada Tuhan kerana doanya tidak dikabulkan.

Beliau merasakan Tuhan tidak adil. Tuhan tidak kasihan padanya. Inilah satu-satunya punca rezekinya iaitu hasil jualan tempe. Beliau akhirnya cuma duduk sahaja tanpa mempamerkan barang jualannya kerana beliau merasakan bahawa tiada orang yang akan membeli tempe yang baru separuh menjadi.

Hari semakin hari semakin petang. Pasar sudah mulai sepi. Para pembeli sudah mula kurang. Beliau meninjau kawan-kawannya yang juga penjual tempe. Tempe mereka sudah hampir habis dijual. Beliau tertunduk lesu seperti tidak sanggup menghadapi kenyataan bahawa hari ini tiada hasil jualan yang boleh dibawa pulang.

Namun, jauh di sudut hatinya masih menaruh harapan terakhir kepada Allah SWT, pasti Allah akan menolongnya.

Walaupun beliau tahu bahawa pada hari itu beliau tidak akan mendapat pendapatan langsung, namun beliau tetap berdoa buat kali terakhir:

"Ya Allah, berikanlah penyelesaian terbaik terhadap tempeku yang belum menjadi ini."

Tiba-tiba beliau dikejutkan dengan teguran seorang wanita. "Maaf ya mak cik, saya ingin bertanya, mak cik ada menjual tempe yang belum menjadi? Dari tadi saya sudah pusing keliling pasar ini untuk mencarinya tapi masih belum menjumpainya lagi."

Perempuan tua itu termenung dan terpinga-pinga seketika. Hatinya terkejut kerana sejak berpuluh tahun menjual tempe, tidak pernah seorang pun pelanggannya mencari tempe yg belum menjadi. Sebelum beliau menjawab sapaan wanita di depannya itu, cepat-cepat beliau berdoa di dalam hatinya:

"Ya Allah, saat ini aku tidak mahu tempe ini menjadi lagi. Biarlah tempe ini seperti semula, Amin".

Sebelum beliau menjawab pertanyaan wanita itu, beliau membuka sedikit daun pembungkus tempenya. Alangkah seronoknya beliau, ternyata memang benar tempenya masih belum menjadi. Beliau sangat bersyukur kepada Allah SWT.

Wanita itu pun memborong kesemua tempenya yang belum menjadi itu. Sebelum wanita tu pergi, beliau sempat bertanya wanita itu: "Mengapa anak hendak membeli tempe yg belum menjadi?"

Wanita itu menerangkan bahawa anaknya yang kini berada di England teringin makan tempe dari desa. Memandangkan tempe itu akan dikirimkan ke England, si ibu tadi perlu membeli tempe separuh menjadi supaya apabila tempe itu sampai di England nanti akan menjadi tempe yg sempurna. Sekiranya dikirimkan tempe yang sudah menjadi, nanti di sana tempe itu sudah tidak elok lagi dan rasanya juga kurang sedap.

Perempuan tua itu yg masih dalam keadaan terkejut, mengalirkan air matanya kerana tidak menyangka bahawa betapa besarnya kuasa Allah SWT dan betapa sayangnya Allah SWT pd hambaNya & memberikan pertolongan kepada hambaNya.

Tempe yang tidak menjadi, difikirkannya sebagai satu keburukan akhirnya menjadi satu kebaikan. Perempuan tua itu menadah tangan tanda syukur, setiap apa yang berlaku pasti ada hikmahnya. Hikmah yang kita sendiri tidak dapat fikirkan dan berada di luar jangkaan kita. Dalam diam beliau berfikir rupa-rupanya doanya sudah pun dimakbulkan oleh Allah SWT.

Pengajaran:

1. Kita sering memaksakan kehendak kita kepada Allah SWT sewaktu berdoa, padahal sebenarnya Allah SWT lebih mengetahui apa yg kita perlukan dan apa yg terbaik buat diri kita. (Perlu YAKIN dgn PERTOLONGAN ALLAH)

2. Sentiasalah berdoa dalam menjalani kehidupan seharian kita sebagai hambaNya yg lemah. Jangan sekali-kali berputus asa sekiranya apa yang dipinta belum kesampaian. Percayalah bahawa Allah SWT akan mengabulkan doa kita sesuai dengan rancanganNya yang mungkin di luar jangkaan kita.

3. Tiada yang mustahil bagi Allah SWT.

Allah Pencipta langit dan bumi, dan bila Dia berkehendak sesuatu, maka Dia hanya mengatakan kepadanya: "Jadilah!" Maka jadilah sesuatu itu." [Al Baqarah:117]


Sumber: http://mujahidahwana.blogspot.com/2011/11/orang-jawa-suka-tempe.html

0 comments:

Post a Comment